Succesvol 2016 achter de rug?

Het jaar 2016 zit er bijna op en hopelijk heeft u weer een succesvol jaar achter de rug. Wellicht gaat het zelfs zo goed dat het moment voor u is gekomen om over te stappen naar een nieuwe ondernemersvorm zoals een Besloten Vennootschap (BV). U vraagt zich waarschijnlijk af aan welke voorwaarden u dan allemaal moet voldoen en of dit fiscaal voordelig is.

Hier komen wij om de hoek kijken. Wij kunnen u adviseren door het gehele proces van A tot Z met u door te nemen en door te lichten. Want er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden en smaken. Maar wat voor u vooral belangrijk is, is de vraag of het nut en zin heeft om deze stap te zetten. U kunt immers verschillende redenen hebben om over te willen stappen naar een nieuwe ondernemersvorm; een financieel standpunt is er één, minder belasting betalen willen wij immers allemaal. Echter kan het ook zo zijn dat u beperkte aansprakelijkheid wilt, omdat naast de omzet, uw bedrijf ook in andere omvang van het ondernemen groeit. Let wel: een BV dekt niet alle risico’s af. U zult zich wel aan de spelregels moeten houden. Wij vertellen u er graag meer over.

Ruisende inbreng

Als u uw onderneming ruisend wilt inbrengen in een (nieuw op te richten) BV, dan staakt u eigenlijk uw eenmanszaak, VOF of maatschap. U moet dan inkomstenbelasting betalen over de fiscale en stille reserves en de goodwill van uw bedrijf. Op de hieruit ontstane winst mag u de stakingsaftrek in mindering brengen. Een deel van de zogeheten stakingswinst mag u in een lijfrente storten.

Geruisloze inbreng

Wellicht heeft u al eens van deze term gehoord? Het betekent met name t.o.v. ruisende inbreng dat u niet direct belasting hoeft te betalen over de fiscale en stille reserves en goodwill van uw bedrijf. Let op het is geen afstel, maar het doorschuiven van de verplichting naar de toekomst. Uw onderneming gaat tegen dezelfde boekwaarden over in de BV. Dit kan een voordeel zijn t.o.v. de hiervoor genoemde ruisende inbreng.

Belastingdienst

Indien u gebruik wilt maken van deze mogelijkheden houdt u dan de navolgende termijnen* goed in de gaten. Of nog beter, neemt u vandaag nog contact met ons op voor een intakegesprek. Wij hebben jarenlange ervaring met deze materie en willen u graag helpen de juiste beslissing te nemen.

*Een geruisloze inbreng per 1 januari 2017 op basis van de jaarcijfers per 31 december 2016 is mogelijk tot 1 juni 2017. Heeft u meer tijd nodig dan kunt u een zogeheten voorovereenkomst of intentieverklaring laten registreren bij de Belastingdienst. Deze moet uiterlijk 30 september 2017 bij de Belastingdienst binnen zijn. U heeft dan tot 31 maart 2018 de tijd om de nieuwe BV op te richten en de eenmanszaak, VOF of maatschap in te brengen. In totaal gaat het hier dus over een termijn van in totaal 15 maanden.

*Bij een ruisende inbreng moet de intentieverklaring of voorovereenkomst zijn geregistreerd bij de belastingdienst voor 31 maart 2017 om per 1 januari 2017 uw eenmanszaak, VOF of maatschap in te brengen. De BV moet dan uiterlijk voor 30 september zijn opgericht en de Eenmanszaak, VOF of maatschap zijn ingebracht. In totaal gaat het hier dus over een termijn van in totaal 9 maanden.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of bent u op zoek naar een duidelijke oplossing? Neem dan contact met ons op.

Met vriendelijke groeten,

RON-A.D. B.V.

 

Weet wat ondernemen is

Bart Lamet

Business Development

unknown

2019-03-04T16:38:04+00:0030 december, 2016|

Over de auteur: {9dbe6ecb49614fe5f5eb8769020feaa25e30ad75936cf7c2bd14ba6abe345387}s