Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

U onderneemt al jaren met succes. Maar dan valt uw inkomen ineens terug als gevolg van de crisis. Gelukkig is ook hier een regeling voor. Heeft u al van de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) gehoord?

Wanneer kan ik de TONK regeling aanvragen?

Is uw inkomen behoorlijk gedaald? En kunt u uw woonkosten of gemeentelijke belastingen niet meer betalen? U kunt dan (met terugwerkende kracht) tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten aanvragen. Het maakt daarbij niet uit of u uw woning gekocht heeft of dat u uw woning huurt. De TONK regeling is gebaseerd op bijzondere bijstand. De TONK wordt daarom ook uitgevoerd door de gemeente.

Voorwaarden voor de TONK

Als u een eenmanszaak heeft, is het de moeite waard om te kijken of u voor deze regeling in aanmerking komt. Kijk daarvoor op de website van uw gemeente.  Ook kunt u zich hier aanmelden.

De gemeente bepaalt de hoogte van uw vergoeding. Dit bedrag verschilt per gemeente. Daarnaast controleert uw gemeente welk deel van uw woonkosten u zelf nog kunt betalen. Mogelijk betaalt u dat uit uw eigen vermogen. De gemeente bepaalt dan ook hoeveel eigen vermogen u mag hebben om in aanmerking te komen voor deze regeling. De volgende zaken vallen buiten de beoordeling van de gemeente:

  • de waarde van uw woning
  • eventueel vermogen in uw onderneming
  • tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL)
  • tegemoetkoming in loonkosten (NOW)

Duur van de TONK regeling

De duur van de TONK regeling is maximaal 6 maanden. U kunt de regeling tot 31 juli 2021 aanvragen. Ook kunt u de regeling met terugwerkende kracht aanvragen. De TONK loopt tot en met juni 2021.

De duur van 6 maanden betekent niet dat u voor de volledige 6 maanden ondersteuning krijgt. U krijgt alleen een vergoeding voor de maanden dat u dit echt nodig heeft (gehad) om noodzakelijke kosten te kunnen betalen.

Heeft u een uitkering? Ook dan kunt u de TONK aanvragen. Voorwaarde is dat uw uitkering niet voldoende is om uw woonkosten van te betalen.

Lening of schenking?

In de meeste gevallen hoeft u de TONK vergoeding niet terug te betalen. Maar verwacht u binnenkort meer inkomsten of een groot bedrag? Dan wordt uw TONK-vergoeding mogelijk een lening. Kijk op de website van uw gemeente voor de voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Neem contact met ons op!

Heeft u advies nodig? Wij helpen u graag bij de aanvraag van de TONK regeling. Neem daarom contact met ons op.

2021-04-16T09:10:42+00:0016 april, 2021|

Over de auteur: {9dbe6ecb49614fe5f5eb8769020feaa25e30ad75936cf7c2bd14ba6abe345387}s

Chat openen