Skip to main content
Schulden? Voorkom faillissement met WHOA.

Engels Schulden? Voorkom faillissement met WHOA

Heeft u schulden en dreigt faillissement? Dan kan de wet WHOA u uitkomst bieden. Deze naam staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord in faillissement. De wet stelt u in staat om zelf met uw schuldeisers tot overeenstemming te komen over een terugbetaling. Ook als niet al uw schuldeisers instemmen met uw voorstel, kunt u tot een akkoord komen.

Voorkom faillissement en schuldsanering

De WHOA is onderdeel van de Faillissementswet en geldt voor alle bedrijven. Groot voordeel van deze wet is dat u tijdens een WHOA traject zelf de regie houdt over uw bedrijf en door kunt gaan met ondernemen. Ook voorkomt u dat u  als eenmanszaak of zzp’er in een lang schuldsaneringstraject terecht komt.

Hoe werkt de WHOA?

Als u niet meer aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen, bijvoorbeeld als gevolg van de coronacrisis, dan kunt u dit voorleggen aan uw schuldeisers. U maakt daarbij afspraken over de terugbetaling en legt deze vast in een conceptakkoord. Dit akkoord laat u bevestigen door de rechtbank. U kunt dit ook doen als niet al uw crediteuren akkoord gaan met uw voorstel. Dan komt er een “dwangakkoord” op tafel, waarbij uw schuldeisers zich aan het akkoord moeten houden. Oók als dit betekent dat zij genoegen moeten nemen met gedeeltelijke terugbetaling of kwijtschelding van schulden.

Geen beslag op uw bezittingen

Heeft u een akkoord ingediend bij de rechtbank? Dan kunt u vragen om een afkoelingsperiode. In deze periode mogen uw schuldeisers geen beslag leggen op uw bezittingen uit bedrijfsvermogen.

Uw voorstel is aan voorwaarden gebonden

Uiteraard is uw voorstel aan regels en voorwaarden gebonden. De belangrijkste voorwaarde is dat het doel van uw voorstel is om faillissement te voorkomen en dat u na herstructurering van uw schulden weer winstgevend kunt ondernemen. Vanzelfsprekend is de regeling voor uw schuldeisers gunstiger dan een faillissement en is uw voorstel redelijk.

Ook moet u uw schuldeisers indelen in klassen. Hierbij geldt de voorwaarde dat de meerderheid van de schuldeisers binnen een klasse akkoord gaat met uw voorstel. Werkt u met mkb’ers met minder dan 50 werknemers, dan gelden ook hier voorwaarden. Zo hebben schuldeisende mkb bedrijven recht op minimaal 20 % van hun openstaande vordering. Heeft u personeel, let er dan op dat u niks mag veranderen aan de arbeidsvoorwaarden van uw personeel. Deze en overige voorwaarden leest u terug in het officiële document Homogolatie Onderhands Akkoord van de Rijksoverheid, op  Wetsvoorstel homologatie onderhands akkoord | Rapport | Rijksoverheid.nl

Vragen over de WHOA?

Denkt u dat de WHOA uw faillissement voorkomen? Overleg dan met uw financieel adviseur hoe u het beste tot een akkoord komt dat voldoet aan alle voorwaarden. Heeft u vragen over uw situatie of wilt u weten welke stappen u nu het beste kunt nemen om tot een goed voorstel te komen, neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder