Als ondernemer kunt u in deze bewogen tijd aanspraak maken op financiële regelingen zoals de TVL, NOW of TOZO regeling. Deze tijdelijke regelingen bewegen met de crisis mee en worden uiteindelijk afgebouwd. Maar wat betekent dit voor u als ondernemer, hoe beweegt ú soepel mee?
De termijn voor het aanvragen van de definitieve berekening voor de eerste aanvraagperiode NOW is verlengd tot en met 31 oktober 2021. Dit betekent dat u langer de tijd heeft om uw aanvraag te doen.
De aanvraagtermijn voor de definitieve berekening is voor alle werkgevers gelijkgetrokken. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen werkgevers die een Derdenverklaring, een accountantsverklaring of geen aanvullende verklaring nodig hebben.
Vanaf 15 februari 2021 is het mogelijk om de NOW 3.2 aan te vragen. De aanvraagperiode sluit op 14 maart 2021.
Werkgevers die als gevolg van de coronacrisis tenminste 20% omzetverlies verwachten, kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor de maanden januari 2021 tot en met maart 2021. Daarbij wordt maximaal 85% van de loonsom vergoed.
Als ondernemer weet u dat uw salarisadministratie veel werk met zich meebrengt. Zo neemt het maken van bruto-netto berekeningen, berekenen van loonheffingen en het opstellen van jaaropgaven veel tijd in beslag. Helaas ontkomt u niet aan deze tijdrovende klus; als u personeel in dienst heeft, is het bijhouden van een salarisadministratie verplicht. Zou u die tijd niet liever aan iets anders besteden?
Bent u een Nederlandse ondernemer en heeft u een webwinkel en klanten in het buitenland? Let dan goed op, want vanaf 1 juli veranderen de Europese btw-regels en komen er nieuwe btw-regels.
Verschillende Europese btw tarieven
In uw webshop hanteert u een btw tarief van 21%. Dit is het “normale” btw tarief in Nederland. In sommige landen ligt het btw tarief hoger dan bij ons, zoals bijvoorbeeld in Hongarije (27%) of in Denemarken (25%). Omdat de EU op dit moment veel btw inkomsten misloopt, gelden vanaf 1 juli nieuwe btw regels.